Hukukçular, Filistin için Bir Araya Geldi

Uluslararası Hukukta Filistin Konferansı ve Öğrenci Forumu’nun ilki İstanbul 2 Nolu Barosu, Uluslararası Hukukçular Birliği ve Türkiye Hukuk Platformu iş birliği, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleri ve İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde iki oturum, bir öğrenci forumu olarak gerçekleştirildi. Filistin’in karşı karşıya kaldığı sorunların ve bu sorunlara çözüm yollarının hukuki ve akademik açıdan ele alındığı Konferansın açış konuşmaları İstanbul 2 Nolu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı, Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı (UHUB) Av. Necati Ceylan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Gedikli ve AK Parti Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan tarafından yapıldı.


Filistin’deki katliamın derhal durdurulması gerektiği çağrısında bulunan UHUB Başkanı Ceylan, İsrail’in Filistin’e yönelik her türlü şiddet ve işgali ibadet olarak gördüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Gedikli ise İsrail’in ve destekçilerinin gücü karşısında birçok kişi ve kurumun farklı engellemelerle karşılaşma korkusuyla yaşananlara ses çıkaramadıklarını hatırlattı. Filistin davasının sadece tek bir milletin değil, tüm insanlığın vicdanı olduğunun altını çizen Milletvekili Özkan, Filistin meselesini hukuki bağlamda değerlendirdiği konuşmasında söz konusu davanın önemine adalet ve insan hakları ekseninde vurgu yaptı.

Konferansın ana konuşmacısı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, “İsrail’in anladığı dilden konuşmalıyız” çağrısında bulunduğu konuşmasında yaşanan insanlık dramı ve soykırımın 7 Ekim’den çok daha öncesine dayandığını hatırlatarak özellikle akademisyenlerin bu konuda susturulmaya çalışıldığını dile getirdi. Konferansın ilk oturumunda Filistin’in İşgali ve Muhtemel Yaptırımlar masaya yatırıldı. Doç. Dr. Galip Engin Şimşek’in başkanlığını yürüttüğü oturumda Doç. Dr. Ali Osman Karaoğlu Filistin Meselesinin Anlamı: Benzersiz Bir İşgalin Anatomisi, Dr. Hande Gür Barış için Birlik Kararı Bağlamında İsrail’e Askerî Yaptırımların İmkânı, Doç. Dr. Muhammed Demirel Türkiye – İsrail Vatandaşı Olan ve İsrail Ordusuna Katılan Kişiler Türkiye’de Yargılanabilir mi?, Dr. Hasan Basri Bülbül İsrail’in Apartayd Rejimi başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

“Uluslararası Sorumluluklar ve Uluslararası Hukukun Sınırlılıkları”nın ele alındığı ikinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Akif Emre Öktem üstlenirken Dr. Ömer Erkut Bulut İşgal Altındaki Topraklarda Uluslararası Şirketlerin Hukuki Sorumluluğu, Arş. Gör. Deniz Baran Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika’nın İsrail’e Karşı Açtığı Soykırım Davasında Türkiye’nin Müdahalesi, Dr. Ferhat Ercümen Uluslararası Hukuk Açısından İsrail’in Gazze Ablukası, Dr. Enver Arıkoğlu Filistin, Medeni Milletler Maskesinin Düştüğü Yer: Milletlerarası Hukukta Orta Çağ’a Dönüş üzerine sunum yaptı.

Filistin’de yaşanan işgal ve insanlık dramıyla ilgili uluslararası hukukta çözüm yolları üzerine kapsamlı tartışmaların yapıldığı Konferansta bölgede uzun yıllardır yaşananlar işgal hukuku, soykırım, insan hakları ihlalleri ve mülteci hakları gibi geniş bir yelpazede mercek altına alındı. Konferansın ardından İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ceza Adaleti ve Kriminoloji Kulübü ile İnsan Hakları Kulübü üyelerinin katılımıyla, Dr. Ömer Erkut Bulut’un yürütücülüğünde öğrenci forumu düzenlendi. Forumda Ceza Adaleti ve Kriminoloji Kulübünden Ahmet Doruk Akbaş, Furkan Kan ve Zeynep Hale Öztürk, İnsan Hakları Kulübünden Hikmethan Aldırmaz ve Mehmet Asım Oynan birer sunum gerçekleştirdi.

Filistin meselesinin küresel adalet ve insan hakları açısından masaya yatırılıp hem akademi camiasında hem de toplumda farkındalık yaratılmasının hedeflendiği Uluslararası Hukukta Filistin Konferansı ve Öğrenci Forumu’nun ikincisi 10 Aralık 2024 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde düzenlenecek; 2025 yılındaysa Türkiye’nin farklı şehirlerindeki on iki üniversitede daha yapılacak.

Konferans ve forumda gerçekleştirilen sunumların tamamı palestineacademia.com sitesinde ve sitenin YouTube kanalında ilerleyen tarihlerde paylaşılarak kamuoyunun da istifadesine sunulacak.